MEPIS Community Forum

A Linux operating system based on Debian Stable
View unanswered posts | View unsolved topics | View active topics |



Reply to topic  [ 3 posts ] 
Video now eats up CPU on EEE PC M8.5 
Author Message
Forum Regular
Forum Regular
User avatar

Joined: Fri Oct 17, 2008 8:19 pm
Posts: 798
Location: Okinawa, Japan
Has thanked: 100 times
Have thanks: 142 times
Post # 257667
Post Video now eats up CPU on EEE PC M8.5  [Solved]
>>> EEE PC 900 (Celeron) running MEPIS 8.5

It has never been a speed demon with M8.5, but everything worked. Now at some point in the past 2-3 months I have video issues where the video causes 100% CPU and degrades performance: Examples:
- Kplayer plays video files choppy (but Vlc plays videos OK ??)
- Skype video works but causes the audio to cut out (audio OK with video off) because CPU spikes.
Composting is off. I re-ran sgfxi to install the intel video driver.

Suggestions what to look at next ?
Cheers


Fri Jan 07, 2011 4:23 am
Profile
Forum Veteran
Forum Veteran
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 2:10 am
Posts: 3385
Location: The Netherlands
Has thanked: 289 times
Have thanks: 327 times
Post # 258060
Post Re: Video now eats up CPU on EEE PC M8.5
Do you get anything from the konsole when you start kplayer from that?

_________________
MX-14.2 (upgraded from 14.1.1) ext4 Xfce4.10 * AMD Asus M4A785TD-V EVO AM3 * ASUS GeForce GT640-1GD5-L * AMD Processor Athlon II X4 635, sAM3 * HDA ATI SB (VT1708S Analog) * 2x4Gb DDR3 1600 Kingston * 22" Samsung SyncMaster P2250 * HP DeskJet F2280


Sun Jan 09, 2011 11:06 am
Profile
Forum Regular
Forum Regular
User avatar

Joined: Fri Oct 17, 2008 8:19 pm
Posts: 798
Location: Okinawa, Japan
Has thanked: 100 times
Have thanks: 142 times
Post # 258459
Post Re: Video now eats up CPU on EEE PC M8.5
Eadwine Rose wrote:
Do you get anything from the konsole when you start kplayer from that?

Actually I meant kmplayer; and also performance seems to depend on the particular video file. Anyway, here is konsole output from kmplayer - ( doesn't seem to give clues):
Quote:
[user@mepiseee Desktop]$ kmplayer testfile.mp4
mplayer -wid 48235070 -slave -vo xv,sdl,x11 -ao alsa,oss,sdl,arts -framedrop -contrast 0 -brightness 0 -hue 0 -saturation 0 '/mnt/sdb1/user/Desktop/testfile.mp4' -identify


Anywho.... I did re-run sgfxi and it looked like it pulled some new intel drivers and xserver stuff in. Now skype seems to behave (still CPU is at or near 100%) --- but at least audio wasn't breaking up in my limited testing while doing video. kmplayer seems to behave better also.

Pending on more testing I'll mark as solved !

...Of course the real solution is to upgrade the EeePC 900 ;) but I'm holding out as long as I can.


Wed Jan 12, 2011 9:34 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.