MEPIS Community Forum

A Linux operating system based on Debian Stable
View unanswered posts | View unsolved topics | View active topics |



Reply to topic  [ 10 posts ] 
xserver update on 1/29/12 broke my system 
Author Message
MEPIS Rules!
MEPIS Rules!

Joined: Thu Aug 17, 2006 9:06 pm
Posts: 135
Has thanked: 9 times
Have thanks: 14 times
Post # 294719
Post xserver update on 1/29/12 broke my system
Among the updates Synaptic had for my M11-64 bit system yesterday (1/29/12) was : xserver-common (2:1.7.7-13) to 2:1.7.7-14, and xserver-xorg-core (2:1.7.7-13) to 2:1.7.7-14.

When I started up my machine today it appeared to hang with just a cursor on the screen by no shell prompt or Xwindows launch. After a lot of hair-pulling I figured out that if I delete the xorg.conf file it would boot into KDE but I've totally lost my desktop settings (resolution and dual monitor setup).

Thinking that I needed to update the ATI/AMD drivers, I ran sgfxi. But it now gets wget error trying to download the latest driver (12-11).

Everything was working fine until yesterday's update and I have no idea how to get things back to working.

I'm running a newer ATI/AMD card. I don't have th model number handy and kinfocenter can't identify it for me now. I know it's a RadeonHD. Not a top of the line card but fairly recent mid-level card.


Mon Jan 30, 2012 5:44 pm
Profile
MEPIS Enthusiast
MEPIS Enthusiast
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 5:54 am
Posts: 10316
Location: Tulsa, Oklahoma U.S.A.
Has thanked: 3247 times
Have thanks: 752 times
Post # 294723
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system
For starters you might try the cheatcode 'xdrvr=radeon xconf' at the GRUB boot screen to see if you can get a GUI. Don't use the quotes.

EDIT: cheatcode misstyped, it should be xdrvr=radeon confx

_________________
Yes, even I am dishonest. Not in many ways, but in some. Forty-one, I think it is.
--Mark Twain


Mon Jan 30, 2012 6:03 pm
Profile
MEPIS Enthusiast
MEPIS Enthusiast
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 2:26 pm
Posts: 6360
Has thanked: 345 times
Have thanks: 1956 times
Post # 294724
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system
lucky9 wrote:
For starters you might try the cheatcode 'xdrvr=radeon xconf' at the GRUB boot screen to see if you can get a GUI. Don't use the quotes.

The correct cheatcode is confx (instead of xconf) so use:

      xdrvr=radeon confx

though that will probably give him the same as what he has right now with no xorg.conf file


Mon Jan 30, 2012 6:11 pm

kmathern thanked by: kumar
Profile
MEPIS Enthusiast
MEPIS Enthusiast
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 2:26 pm
Posts: 6360
Has thanked: 345 times
Have thanks: 1956 times
Post # 294726
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system
kumar wrote:
...Thinking that I needed to update the ATI/AMD drivers, I ran sgfxi. But it now gets wget error trying to download the latest driver (12-11)...
Does your wireless/internet connection still work when not running in X? {some don't}


Mon Jan 30, 2012 6:27 pm
Profile
MEPIS Rules!
MEPIS Rules!

Joined: Thu Aug 17, 2006 9:06 pm
Posts: 135
Has thanked: 9 times
Have thanks: 14 times
Post # 294727
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system
I use the radeon.modeset=0 cheat code normally. I'll try restoring the xorg.conf file and try that code instead.

I use a wired connection when I need to run sgfxi. It managed up self update the script so it seems that it's not a connection problem. Right now it looks like a problem with the AMD site. Bad timing.


Mon Jan 30, 2012 6:33 pm
Profile
MEPIS Enthusiast
MEPIS Enthusiast
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 2:26 pm
Posts: 6360
Has thanked: 345 times
Have thanks: 1956 times
Post # 294729
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system
kumar wrote:
... Right now it looks like a problem with the AMD site. Bad timing.

I'm assuming you had been using the fglrx driver before things went belly up. If you originally used sgfxi to install the fglrx driver, the binary installer that was previously downloaded might still be in the /usr/src/sgfxi-downloads/ folder. If it is, you might try sgfxi's -W option which will skip the wget download(s).

Code:
sgfxi -W


Mon Jan 30, 2012 7:06 pm

kmathern thanked by: kumar
Profile
MEPIS Rules!
MEPIS Rules!

Joined: Thu Aug 17, 2006 9:06 pm
Posts: 135
Has thanked: 9 times
Have thanks: 14 times
Post # 294732
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system  [Solved]
Well the xdrvr=radeon confx got it to at least detect the right screen resolution. I was able to run sgxfi with the "-o 11-12" option to force it to load the earlier driver version. Good tip on the -w option though. I'll try that on the other machine when I get a chance.

Now everything is back the way it was. I still don't understand how it happened in the first place. And what is the difference with the two grub cheat codes for radeon?


Mon Jan 30, 2012 7:24 pm
Profile
Administrator
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 2:17 pm
Posts: 10267
Location: Rochester NY
Has thanked: 767 times
Have thanks: 1285 times
Post # 294733
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system
kumar wrote:
Well the xdrvr=radeon confx got it to at least detect the right screen resolution. I was able to run sgxfi with the "-o 11-12" option to force it to load the earlier driver version. Good tip on the -w option though. I'll try that on the other machine when I get a chance.

Now everything is back the way it was. I still don't understand how it happened in the first place. And what is the difference with the two grub cheat codes for radeon?

That is -W not -w

_________________
Forum Rules
Guide - How to Ask for Help
Link to Wiki
Rich

Acer Laptop V5-572G: Intel i5, 12 GIG mem, nVidia GT720M/Intel integrated graphics
Mx-14 Symbiosis
Kubuntu 13.10, KDE 4.11.2


Mon Jan 30, 2012 7:27 pm

richb thanked by: kumar
Profile
MEPIS Enthusiast
MEPIS Enthusiast
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 2:26 pm
Posts: 6360
Has thanked: 345 times
Have thanks: 1956 times
Post # 294734
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system
kumar wrote:
Good tip on the -w option though. I'll try that on the other machine when I get a chance.
Make sure it's an uppercase 'W'


edit: oops, Richb beat me to it.


Mon Jan 30, 2012 7:28 pm
Profile
MEPIS Rules!
MEPIS Rules!

Joined: Thu Aug 17, 2006 9:06 pm
Posts: 135
Has thanked: 9 times
Have thanks: 14 times
Post # 294826
Post Re: xserver update on 1/29/12 broke my system
Just to follow up:

sgfxi was trying to install the Radeon HD driver version 12-11. There must have been a problem with the ATI site as it was getting a 404 error. I was able to get "sgfxi -o 11-12" to work, which download the previous version. This machine has a Radeon HD 6770 installed.


Wed Feb 01, 2012 11:59 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.