Port 53 open

For help or questions about 64-bit version of MEPIS, this is the forum to use.
Message
Author
User avatar
Caesar2
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 156
Age: 65
Joined: Wed Jul 27, 2011 2:57 pm

Port 53 open

#1 Postby Caesar2 » Wed Nov 23, 2011 11:35 am

Shields up says I have port 53 (domain name server) open. Is this something I should be concerned with? It doesn't appear to be important but I thought I'd ask here and get an informed opinion :) Everything else was locked down tight. Thanks, BG
MOTHERBOARD ASUS|F2A85-V PRO A85 FM2 R
PROCESSOR AMD A10-5800K APU with Radeon(tm) HD
3.8G 4M FM2 R
MEMORY 8 Gig
Segate 250 Gig

VIDEO CARD - ONBOARD AMD/ATI
TRINITY [RADEON 7660D]
vesa/fglrx BUS: PCI EXPRESS

User avatar
joany
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 6112
Joined: Mon Feb 12, 2007 1:45 pm

Re: Port 53 open

#2 Postby joany » Wed Nov 23, 2011 11:40 am

I would stealth it. Any open port could be a security risk. Also, if ports are listed as closed, I would stealth them because closed ports return signals when they are pinged, whereas stealthed ports don't.
MX-14; 3.12-0.bpo.1-686-pae kernel using 4GB RAM
2.4GHz AMD Athlon 4600+
NVidia GeForce 6150 LE; 304.121 Display Driver
You didn't slow down because you're old; you're old because you slowed down.

User avatar
GoManutd
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2952
Joined: Mon Jun 30, 2008 8:06 pm

Re: Port 53 open

#3 Postby GoManutd » Wed Nov 23, 2011 12:25 pm

do you have a router & firewall between your mepis box and the internet? if not, for the love of all things holy - do.

port 53 is used by dns to resolve ip addresses to host names and shouldn't be showing up on a scan like shields up.

User avatar
Caesar2
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 156
Age: 65
Joined: Wed Jul 27, 2011 2:57 pm

Re: Port 53 open

#4 Postby Caesar2 » Wed Nov 23, 2011 1:47 pm

GoManutd wrote:do you have a router & firewall between your mepis box and the internet? if not, for the love of all things holy - do.

port 53 is used by dns to resolve ip addresses to host names and shouldn't be showing up on a scan like shields up.


Thanks for the advice. I will start using the router immediately.
MOTHERBOARD ASUS|F2A85-V PRO A85 FM2 R
PROCESSOR AMD A10-5800K APU with Radeon(tm) HD
3.8G 4M FM2 R
MEMORY 8 Gig
Segate 250 Gig

VIDEO CARD - ONBOARD AMD/ATI
TRINITY [RADEON 7660D]
vesa/fglrx BUS: PCI EXPRESS

User avatar
GoManutd
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2952
Joined: Mon Jun 30, 2008 8:06 pm

Re: Port 53 open

#5 Postby GoManutd » Wed Nov 23, 2011 2:19 pm

hopefully the router also has firewall capabilities AND NAT (network address translation)...

User avatar
Caesar2
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 156
Age: 65
Joined: Wed Jul 27, 2011 2:57 pm

Re: Port 53 open

#6 Postby Caesar2 » Thu Nov 24, 2011 11:12 am

Linksys WRT54GL
MOTHERBOARD ASUS|F2A85-V PRO A85 FM2 R
PROCESSOR AMD A10-5800K APU with Radeon(tm) HD
3.8G 4M FM2 R
MEMORY 8 Gig
Segate 250 Gig

VIDEO CARD - ONBOARD AMD/ATI
TRINITY [RADEON 7660D]
vesa/fglrx BUS: PCI EXPRESS

User avatar
GoManutd
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2952
Joined: Mon Jun 30, 2008 8:06 pm

Re: Port 53 open

#7 Postby GoManutd » Thu Nov 24, 2011 12:40 pm

make sure the firmware is up to date and you should be fine... alternatively, you could use the dd-wrt firmware replacement for enhanced capabilities... but the factory capabilities are probably fine unless you plan on doing some complex, funky stuff...

User avatar
richb
Administrator
Posts: 13015
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:17 pm

Re: Port 53 open

#8 Postby richb » Thu Nov 24, 2011 12:43 pm

I have had the WRT54GL for some time and it works fine with the factory defaults. I have upgraded the firmware a couple of times and currently have the latest. It has been a very reliable router/firewall.
Forum Rules
Guide - How to Ask for Help

Rich

Laptop: Acer V5-572G: Intel i5, 12 GIG mem, Intel graphics, SanDisk SSD, 256GB
Virtualbox: Win 7
Desktop: MX-15- 64, AMD A8 7600 FM2+ CPU R7 Graphics, fglrx driver, 16 GIG Mem. Samsung EVO SSD 250 GB

User avatar
DBeckett
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3065
Joined: Sat May 16, 2009 3:59 pm

Re: Port 53 open

#9 Postby DBeckett » Thu Nov 24, 2011 1:03 pm

.
I have the older WRT54G. It's never given me any grief.
Gigabyte 990FXA-UD3, AMD FX-6100 hex-core, 3.3GHz, 8G, Radeon HD6570

User avatar
GoManutd
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2952
Joined: Mon Jun 30, 2008 8:06 pm

Re: Port 53 open

#10 Postby GoManutd » Thu Nov 24, 2011 1:42 pm

they are rock solid. i have a version 1 wrt54g running dd-wrt and it's perfect.


Return to “64-bit Newbies”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest