MEPIS Community Forum

A Linux operating system based on Debian Stable
View unanswered posts | View unsolved topics | View active topics |



Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Port 53 open 
Author Message
MEPIS Rules!
MEPIS Rules!
User avatar

Joined: Wed Jul 27, 2011 2:57 pm
Posts: 154
Location: Atlanta GA USA
Has thanked: 53 times
Have thanks: 20 times
Post # 289066
Post Port 53 open
Shields up says I have port 53 (domain name server) open. Is this something I should be concerned with? It doesn't appear to be important but I thought I'd ask here and get an informed opinion :) Everything else was locked down tight. Thanks, BG

_________________
MOTHERBOARD ASUS|F2A85-V PRO A85 FM2 R
PROCESSOR AMD A10-5800K APU with Radeon(tm) HD
3.8G 4M FM2 R
MEMORY 8X2 G.SKILL F3-12800CL9D-8GBRL
Segate 250 gig

VIDEO CARD - ONBOARD AMD/ATI
TRINITY [RADEON 7660D]
vesa/fglrx BUS: PCI EXPRESS


Wed Nov 23, 2011 11:35 am
Profile
MEPIS Enthusiast
MEPIS Enthusiast
User avatar

Joined: Mon Feb 12, 2007 1:45 pm
Posts: 5211
Location: Penn's Woods
Has thanked: 650 times
Have thanks: 521 times
Post # 289068
Post Re: Port 53 open
I would stealth it. Any open port could be a security risk. Also, if ports are listed as closed, I would stealth them because closed ports return signals when they are pinged, whereas stealthed ports don't.

_________________
MX-14; 3.12-0.bpo.1-686-pae kernel using 4GB RAM
2.4GHz AMD Athlon 4600+
NVidia GeForce 6150 LE; 304.117 Display Driver


Wed Nov 23, 2011 11:40 am
Profile
MEPIS Guide
MEPIS Guide
User avatar

Joined: Mon Jun 30, 2008 8:06 pm
Posts: 2952
Has thanked: 52 times
Have thanks: 376 times
Post # 289073
Post Re: Port 53 open
do you have a router & firewall between your mepis box and the internet? if not, for the love of all things holy - do.

port 53 is used by dns to resolve ip addresses to host names and shouldn't be showing up on a scan like shields up.


Wed Nov 23, 2011 12:25 pm
Profile
MEPIS Rules!
MEPIS Rules!
User avatar

Joined: Wed Jul 27, 2011 2:57 pm
Posts: 154
Location: Atlanta GA USA
Has thanked: 53 times
Have thanks: 20 times
Post # 289085
Post Re: Port 53 open
GoManutd wrote:
do you have a router & firewall between your mepis box and the internet? if not, for the love of all things holy - do.

port 53 is used by dns to resolve ip addresses to host names and shouldn't be showing up on a scan like shields up.


Thanks for the advice. I will start using the router immediately.

_________________
MOTHERBOARD ASUS|F2A85-V PRO A85 FM2 R
PROCESSOR AMD A10-5800K APU with Radeon(tm) HD
3.8G 4M FM2 R
MEMORY 8X2 G.SKILL F3-12800CL9D-8GBRL
Segate 250 gig

VIDEO CARD - ONBOARD AMD/ATI
TRINITY [RADEON 7660D]
vesa/fglrx BUS: PCI EXPRESS


Wed Nov 23, 2011 1:47 pm
Profile
MEPIS Guide
MEPIS Guide
User avatar

Joined: Mon Jun 30, 2008 8:06 pm
Posts: 2952
Has thanked: 52 times
Have thanks: 376 times
Post # 289087
Post Re: Port 53 open
hopefully the router also has firewall capabilities AND NAT (network address translation)...


Wed Nov 23, 2011 2:19 pm
Profile
MEPIS Rules!
MEPIS Rules!
User avatar

Joined: Wed Jul 27, 2011 2:57 pm
Posts: 154
Location: Atlanta GA USA
Has thanked: 53 times
Have thanks: 20 times
Post # 289160
Post Re: Port 53 open
Linksys WRT54GL

_________________
MOTHERBOARD ASUS|F2A85-V PRO A85 FM2 R
PROCESSOR AMD A10-5800K APU with Radeon(tm) HD
3.8G 4M FM2 R
MEMORY 8X2 G.SKILL F3-12800CL9D-8GBRL
Segate 250 gig

VIDEO CARD - ONBOARD AMD/ATI
TRINITY [RADEON 7660D]
vesa/fglrx BUS: PCI EXPRESS


Thu Nov 24, 2011 11:12 am
Profile
MEPIS Guide
MEPIS Guide
User avatar

Joined: Mon Jun 30, 2008 8:06 pm
Posts: 2952
Has thanked: 52 times
Have thanks: 376 times
Post # 289168
Post Re: Port 53 open
make sure the firmware is up to date and you should be fine... alternatively, you could use the dd-wrt firmware replacement for enhanced capabilities... but the factory capabilities are probably fine unless you plan on doing some complex, funky stuff...


Thu Nov 24, 2011 12:40 pm
Profile
Administrator
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 2:17 pm
Posts: 10295
Location: Rochester NY
Has thanked: 776 times
Have thanks: 1289 times
Post # 289170
Post Re: Port 53 open
I have had the WRT54GL for some time and it works fine with the factory defaults. I have upgraded the firmware a couple of times and currently have the latest. It has been a very reliable router/firewall.

_________________
Forum Rules
Guide - How to Ask for Help
Link to Wiki
Rich

Acer Laptop V5-572G: Intel i5, 12 GIG mem, nVidia GT720M/Intel integrated graphics
Mx-14 Symbiosis
Kubuntu 13.10, KDE 4.11.2


Thu Nov 24, 2011 12:43 pm
Profile
MEPIS Guide
MEPIS Guide
User avatar

Joined: Sat May 16, 2009 3:59 pm
Posts: 2841
Has thanked: 402 times
Have thanks: 436 times
Post # 289171
Post Re: Port 53 open
.
I have the older WRT54G. It's never given me any grief.

_________________
Gigabyte 990FXA-UD3, AMD FX-6100 hex-core, 3.3GHz, Radeon HD6570
Gigabyte A55M-DS2, AMD A4-3400 dual-core APU (llano), 2.7 GHz, Radeon HD graphics
IBM ThinkPad T43, Intel Pentium M, 1.73GHz, Intel chipset


Thu Nov 24, 2011 1:03 pm
Profile
MEPIS Guide
MEPIS Guide
User avatar

Joined: Mon Jun 30, 2008 8:06 pm
Posts: 2952
Has thanked: 52 times
Have thanks: 376 times
Post # 289175
Post Re: Port 53 open
they are rock solid. i have a version 1 wrt54g running dd-wrt and it's perfect.


Thu Nov 24, 2011 1:42 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Exabot [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.