MEPIS Community Forum

A Linux operating system based on Debian Stable
View unanswered posts | View unsolved topics | View active topics |



Reply to topic  [ 5 posts ] 
AntiX - No Wireless internet connection 
Author Message
Forum Regular
Forum Regular

Joined: Thu Jul 12, 2007 11:19 pm
Posts: 172
Has thanked: 13 times
Have thanks: 14 times
Post # 299608
Post AntiX - No Wireless internet connection
Last week, i installed AntiX 11 on a friends laptop. i used the ethernet connection to do the updates. however, getting the wireless to work is another story.
the wireless card is a cardbus / express-card Linksys card with a Realtek rtl8180l chipset that has kernel support & has worked with previous Linux installations on this laptop.

the problem is that although it is connecting to my network, i am not able to bring up a website or ping a ip address. my network uses WPA2 personal encryption with a passkey.

iwconfig shows this:
root@antiX1:/home/jon# iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11b ESSID:"linuxuser"
Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 00:16:B6:BF:45:B8
Bit Rate=11 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality=42/100 Signal level=42/100
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

lsmod shows the proper drivers are being loaded. (irevelent parts snipped)
rtl8180 23944 0
snd_mixer_oss 10105 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 46446 3 snd_pcm_oss,snd_ac97_codec,snd_maestro3
eeprom_93cx6 959 1 rtl8180
snd_page_alloc 4857 1 snd_pcm
mac80211 142376 1 rtl8180
snd_seq_midi 3392 0
cfg80211 97225 2 mac80211,rtl8180
rfkill 10646 1 cfg80211

so what is killing the internet connection?

Wicd shows me as connected, but i cannot access any websites


Mon May 07, 2012 2:54 pm
Profile
Forum Guide
Forum Guide
User avatar

Joined: Sat Jul 15, 2006 10:40 am
Posts: 2895
Location: Greece
Has thanked: 381 times
Have thanks: 805 times
Post # 299611
Post Re: AntiX - No Wireless internet connection
I don't really have experience with wireless, but does using ceni rather than wicd to conect get any better results? Does it need a reboot?

_________________
anticapitalista
Reg. linux user #395339.

Philosophers have interpreted the world in many ways; the point is to change it.

antiX "Luddite" - lean and mean.
http://antix.mepis.org


Mon May 07, 2012 3:36 pm
Profile
Forum Regular
Forum Regular

Joined: Thu Jul 12, 2007 11:19 pm
Posts: 172
Has thanked: 13 times
Have thanks: 14 times
Post # 299617
Post Re: AntiX - No Wireless internet connection
anticapitalista wrote:
I don't really have experience with wireless, but does using ceni rather than wicd to conect get any better results? Does it need a reboot?


when i first went to set it up, Ceni was the first application that i used to set it up with. it was giving me the same identical results. Wicd was the last app that i tried. in both cases, both apps were showing me that they were connecting, Authorizing, & fetching a ip address. the other thing in common was that i was only getting a 42% signal strength reading although i was approxamatly 6 feet from the router.

i have rebooted every time & still no difference.


Mon May 07, 2012 4:34 pm
Profile
Forum Veteran
Forum Veteran
User avatar

Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am
Posts: 10036
Location: Geneva NY
Has thanked: 2871 times
Have thanks: 1862 times
Post # 299641
Post Re: AntiX - No Wireless internet connection
Quote:
wlan0 IEEE 802.11b ESSID:"linuxuser"
Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 00:16:B6:BF:45:B8
Bit Rate=11 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality=42/100 Signal level=42/100
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
I wonder if the encryption is on correctly. You might try:
Code:
iwconfig wlan0 enc on
followed by
Code:
iwconfig wlan0 key KEY
Replace KEY with the actual key number. For details, type man:iwconfig in Konqueror.

HTH

_________________
A Wiki only works when many eyes are on it.

32bit, 3.12-0.bpo.1-686-pae, MX-14, AMD Phenom 9650 Quad-Core, Dell SP2309W with integrated webcam, Nvidia GeForce 6150SE, 4 GB DDR2


Tue May 08, 2012 7:54 am
Profile
Post # 299647
Post Re: AntiX - No Wireless internet connection
Just showing my setup for a

Code:
:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 0bda:8189 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187B Wireless 802.11g 54Mbps Network Adapter


I use wpa2 wireless OK in wicd on here. Ceni and me get along sometimes. Sometimes I don't get along with ceni.

Quote:
I wonder if the encryption is on correctly.


As you can see. My terminal readout in screenshot matches his but I connect to wpa2 OK.


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Tue May 08, 2012 10:12 am
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.