Ableton and WINE?

Message
Author
User avatar
SOURz
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 6
Joined: Sat Feb 18, 2012 9:08 pm

Ableton and WINE?

#1 Postby SOURz » Sat Feb 18, 2012 10:39 pm

I recently switched to MEPIS and am new to the Linux community. I'd like to get Ableton running.
I discovered WINE and haven't found the magic configuration...
Can't make it past the install screen.

Any recommendation?

so far I've installed Jack, WINE, Ardour

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 11472
Age: 58
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: Ableton and WINE?

#2 Postby Stevo » Sat Feb 18, 2012 10:57 pm

According to this: http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=2113

the chances look really good with the latest builds of Wine, such as in our community repo. I am not sure how old those patch instructions are; they could be from a couple of years ago, however, our present Wine method of building Wine for the CR makes it easy to apply or even create custom patches. If you are having trouble with Wine 1.4~rc3, I'll see if that patch applies.
The optimist proclaims that we live in the best of all possible worlds, and the pessimist fears this is true.

James Branch Cabell

User avatar
timkb4cq
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3491
Joined: Wed Jul 12, 2006 4:05 pm

Re: Ableton and WINE?

#3 Postby timkb4cq » Sun Feb 19, 2012 12:29 am

Following the bug report the patch was for, it appears the fix made it to trunk in 1.3.24 so the 1.4rc3 version should be good to go.

BTW, 1.4rc1 fixed my Alltunes regression without introducing any new ones. If there are no further problems it looks like 1.4 final should go to main CR.
MSI 970A-G43 MB, AMD FX-6300 (six core), 16GB RAM, GeForce 730, Samsung 850 EVO 250GB SSD, Seagate Barracuda XT 3TB

User avatar
SOURz
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 6
Joined: Sat Feb 18, 2012 9:08 pm

Re: Ableton and WINE?

#4 Postby SOURz » Mon Feb 20, 2012 6:12 pm

Thanks for the link!
i worked my way through the list of comands, but got hung up on

Code: Select all

$ patch -p1 < abletonexport.diff


At this point im not sure if im even in the right directory when working in konsole
I took this approach....

Code: Select all

[root@tebadoh tebadoh]# git clone git://source.winehq.org/git/wine.git && cd wine
Cloning into wine...
remote: Counting objects: 645204, done.
remote: Compressing objects: 100% (107254/107254), done.
remote: Total 645204 (delta 536250), reused 645185 (delta 536231)
Receiving objects: 100% (645204/645204), 120.46 MiB | 620 KiB/s, done.
Resolving deltas: 100% (536250/536250), done.
[root@tebadoh wine]# patch -p1 < abletonexport.diff
bash: abletonexport.diff: No such file or directory


am i even installing it in the right directory?
and if not - how do i remove it and install it correctly?

User avatar
timkb4cq
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3491
Joined: Wed Jul 12, 2006 4:05 pm

Re: Ableton and WINE?

#5 Postby timkb4cq » Mon Feb 20, 2012 7:00 pm

You shouldn't need to use the patch to compile your own Wine. It was added into the regular wine release in version 1.3.24. We have a newer release than that in the Community Repository.
You should enable the Testing Community Repository in Synaptic. That's the one marked
http://main.mepis-deb.org/mepiscr/testrepo/
Reload and install wine 1.4rc3 with Synaptic.
Disable the testing repo after installing Wine. It's not good to do your regular updates with the testing repo enabled.
MSI 970A-G43 MB, AMD FX-6300 (six core), 16GB RAM, GeForce 730, Samsung 850 EVO 250GB SSD, Seagate Barracuda XT 3TB

User avatar
SOURz
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 6
Joined: Sat Feb 18, 2012 9:08 pm

Re: Ableton and WINE?

#6 Postby SOURz » Sun Feb 26, 2012 6:56 pm

I GOT IT WORKING!

Image

Once I did the wine update - the install went smoothly.

The audio is glitching out.
Not sure if its the latency or another issue, but ableton is EATING my processor.

User avatar
SOURz
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 6
Joined: Sat Feb 18, 2012 9:08 pm

Re: Ableton and WINE?

#7 Postby SOURz » Thu Mar 08, 2012 10:53 pm

So ableton runs, but crashes every time I try to save or export/render the audio.
:frustrated:
WineHQ mentioned a patch that would solve this problem, but how do I install it from synaptic?

I'm running Ableton 8.2.2

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 11472
Age: 58
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: Ableton and WINE?

#8 Postby Stevo » Thu Mar 08, 2012 11:51 pm

Patches have to be applied to the source code before the program is compiled into a machine-language binary. The programs installed from Synaptic have already gone through this compiling process, and patching does not apply. It is possible to get the source from our repo and change it, but how old are these patches that you mention? Wine is changing very rapidly, and you may have to get an older version to patch.
The optimist proclaims that we live in the best of all possible worlds, and the pessimist fears this is true.

James Branch Cabell


Return to “Software / Configuration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest