USB NIC problem.

Help for Mepis 11
Message
Author
User avatar
GuiGuy
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1188
Joined: Sun Dec 16, 2007 6:29 pm

USB NIC problem.

#1 Postby GuiGuy » Tue Jun 12, 2012 5:39 pm

I have a USB NIC which lsusb identifies as
Kontron (Industrial Computer Source / ICS Advent) DM9601 Fast Ethernet Adapter
Can anybody tell me how to get it working in Mepis?
It is working with W2k so it is not faulty, but I cannot find a linux driver for it in the repos.

User avatar
uncle mark
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 5360
Age: 2015
Joined: Sat Nov 11, 2006 10:42 pm

Re: USB NIC problem.

#2 Postby uncle mark » Tue Jun 12, 2012 5:45 pm

A quick Google left me with the impression it should be supported OOTB with Squeeze.

http://preview.tinyurl.com/d4a8lbb

Are you running M8 or M8.5?
Desktop: Custom build Asus/AMD/nVidia -- MX-15 KDE, MEPIS 11
Laptop: Acer Aspire 5250 -- MX-15

User avatar
GuiGuy
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1188
Joined: Sun Dec 16, 2007 6:29 pm

Re: USB NIC problem.

#3 Postby GuiGuy » Tue Jun 12, 2012 5:55 pm

uncle mark wrote:A quick Google left me with the impression it should be supported OOTB with Squeeze.

http://preview.tinyurl.com/d4a8lbb

Are you running M8 or M8.5?

No, plain old M11.

User avatar
DBeckett
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3065
Joined: Sat May 16, 2009 3:59 pm

Re: USB NIC problem.

#4 Postby DBeckett » Tue Jun 12, 2012 5:58 pm

Should be supported by the kernel.

Is it being detected?
Gigabyte 990FXA-UD3, AMD FX-6100 hex-core, 3.3GHz, 8G, Radeon HD6570

User avatar
GuiGuy
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1188
Joined: Sun Dec 16, 2007 6:29 pm

Re: USB NIC problem.

#5 Postby GuiGuy » Tue Jun 12, 2012 6:07 pm

DBeckett wrote:Should be supported by the kernel.

Is it being detected?

Yes, by lsusb, but not by Mepis Network Assistant.

User avatar
kmathern
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 8944
Age: 58
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:26 pm

Re: USB NIC problem.

#6 Postby kmathern » Tue Jun 12, 2012 6:07 pm

Does the last part of a dmesg report show anything after plugging it in? If not run 'modprobe dm9601' and see if dmesg and/or lsmod shows anything afterwards.

User avatar
GuiGuy
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1188
Joined: Sun Dec 16, 2007 6:29 pm

Re: USB NIC problem.

#7 Postby GuiGuy » Tue Jun 12, 2012 6:18 pm

kmathern wrote:Does the last part of a dmesg report show anything after plugging it in?...........

Yes, it says "usb 2-2: Product: USB 2.0 10/100M Ethernet Adaptor".

Sorry for the slowness of my responses.

Edit: After "modeprobe dm9601" (as root), dmesg says "usbcore: registered new interface driver dm9601".
Last edited by GuiGuy on Tue Jun 12, 2012 6:40 pm, edited 1 time in total.

User avatar
kmathern
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 8944
Age: 58
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:26 pm

Re: USB NIC problem.

#8 Postby kmathern » Tue Jun 12, 2012 6:31 pm

I was hoping there would be additional information in the dmesg report (like perhaps a eth* interface number associated with it).

What does 'ifconfig -a' show with and without the USB NIC plugged in? (i.e. is there an additional eth* interface available when it's plugged in)

User avatar
GuiGuy
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1188
Joined: Sun Dec 16, 2007 6:29 pm

Re: USB NIC problem.

#9 Postby GuiGuy » Tue Jun 12, 2012 6:50 pm

kmathern wrote:I was hoping there would be additional information in the dmesg report (like perhaps a eth* interface number associated with it).

What does 'ifconfig -a' show with and without the USB NIC plugged in? (i.e. is there an additional eth* interface available when it's plugged in)

No, just "Local Loopback" whether plugged in or not.

Edit: Tried rebooting, but no difference.
Past my bedtime now, so thanks for your help Guys. I will come back tomorrow.

Edit2: In case anyone is confused, I am posting from a different M11 machine with a proper lan connection!
Gnite.


Return to “Mepis 11”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest