MEPIS Community Forum

A Linux operating system based on Debian Stable
View unanswered posts | View unsolved topics | View active topics |



Reply to topic  [ 26 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3
Need help getting sound to work in M11 
Author Message
Forum Regular
Forum Regular
User avatar

Joined: Sun Feb 10, 2008 5:37 pm
Posts: 738
Location: Arab, Alabama
Has thanked: 104 times
Have thanks: 37 times
Post # 299512
Post Re: Need help getting sound to work in M11
I am home now and I think I found an answer to my first question. To have a system wide as opposed to user by user solution from: http://www.alsa-project.org/main/index.php/Asoundrc .
Quote:
The asoundrc file is typically installed in a user's home directory
$HOME/.asoundrc
and is called from
/usr/share/alsa/alsa.conf
It is also possible to install a system wide configuration file as
/etc/asound.conf
When an alsa application starts both configuration files are read
.
I'll work on that come Monday.
I can see that what I have at home is different than I have in the computer lab. Right clicking on the icon in the tray brings up the Select the Master Channel Pop-up. And at home I have all kinds of channels to choose from, whereas at the lab there are NO choices. At home Clicking on the Current mixer drop down and choosing a different mixer shows different channels to choose from. But in the lab there are NO choices of channels no matter which Current mixer I choose from the drop-down box. Also at home the two choices I have for a Current mixer have different names, and at the lab they both have the same name.

_________________
Mepis11 & MX14 MoBo ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 CPU AMD Phenom II X4 945 PSU CORSAIR CX500 (CMPSU-500CX) RAM Crucial CT2KIT25664BA1339 HD WD5000AAKX Wireless EDIMAX EW 7128g


Fri May 04, 2012 5:12 pm
Profile
Forum Regular
Forum Regular
User avatar

Joined: Sun Feb 10, 2008 5:37 pm
Posts: 738
Location: Arab, Alabama
Has thanked: 104 times
Have thanks: 37 times
Post # 299660
Post Re: Need help getting sound to work in M11
I am getting nowhere and seem to be over my head. I can't choose a master channel and have volume control from the KMix icon in the system tray. Since we very very seldom want sound from all the computers anyway, it is mostly turned way down and probably won't even be noticed. I did try Kubuntu 12.04 and the sound worked out of the box without any further set-up needed. It uses the 3.2.0-23-generic-pae kernel, so I guess I need a newer kernel. I'll wait for the next release.

_________________
Mepis11 & MX14 MoBo ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 CPU AMD Phenom II X4 945 PSU CORSAIR CX500 (CMPSU-500CX) RAM Crucial CT2KIT25664BA1339 HD WD5000AAKX Wireless EDIMAX EW 7128g


Tue May 08, 2012 3:48 pm
Profile
Forum Guide
Forum Guide
User avatar

Joined: Sun Aug 06, 2006 3:02 pm
Posts: 2163
Location: New Zealand BOP
Has thanked: 72 times
Have thanks: 458 times
Post # 299672
Post Re: Need help getting sound to work in M11
You refer to 2 distinctly different machines, making comparisons between them. I have the impression you would like to see the same level of controls on the system that has no sound, but this portion is totally hardware dependent, to a point.

My wifes PC uses a similar motherboard and her sound operates mostly normally, some components do not work such as audio through the HDMI port. Her system uses the 2nd to last M11 beta.

You can have a later kernel now if you want by adding and enabling the Debian Backports repo, but you'll be partially hampered by the ageing xorg provided in M11 and the same with KDE 4.3.

_________________
Mike P

Regd Linux User #472293
(1)Lenovo e520, i7-2640M, 8GB, 750GB Seagate Hybrid, MX-14.1_DVD (my own respin)
(2) Asus M4A88TD-M, AMD Phenom II x4 955 CPU, Radeon HD 4250, 4Gb, 1.5TB, antiX-13-64


Wed May 09, 2012 3:42 am
Profile
Administrator
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 2:17 pm
Posts: 10629
Location: Rochester NY
Has thanked: 820 times
Have thanks: 1414 times
Post # 299678
Post Re: Need help getting sound to work in M11
m_pav wrote:
You can have a later kernel now if you want by adding and enabling the Debian Backports repo, but you'll be partially hampered by the ageing xorg provided in M11 and the same with KDE 4.3.

A newer xorg can also be obtained from Debian Backports.

_________________
Forum Rules
Guide - How to Ask for Help
Link to Wiki
Rich

Acer Laptop V5-572G: Intel i5, 12 GIG mem, nVidia GT720M/Intel integrated graphics
Mx-14 Symbiosis
Kubuntu 13.10, KDE 4.11.2


Wed May 09, 2012 6:21 am
Profile
Forum Veteran
Forum Veteran
User avatar

Joined: Wed Jul 12, 2006 5:54 am
Posts: 10901
Location: Tulsa, Oklahoma U.S.A.
Has thanked: 3651 times
Have thanks: 886 times
Post # 299680
Post Re: Need help getting sound to work in M11
Either or both will require a video driver reinstall.

_________________
Yes, even I am dishonest. Not in many ways, but in some. Forty-one, I think it is.
--Mark Twain


Wed May 09, 2012 6:40 am
Profile
Forum Regular
Forum Regular
User avatar

Joined: Sun Feb 10, 2008 5:37 pm
Posts: 738
Location: Arab, Alabama
Has thanked: 104 times
Have thanks: 37 times
Post # 299702
Post Re: Need help getting sound to work in M11
Thanks for the suggestions. By using m_pav's instructions, the right way, I can get sound to work, just cannot control the volume. But in the lab setting you just don't want all 12 computers with sound anyway and it is usually set to very very soft anyway. My concern was being able to demonstrate to potential users of Linux that sound was indeed available. I didn't want some difficult person to point out to the class that sound didn't work from the internet and turn everyone else off from trying Linux as everything in MS just works (or so they keep telling me). But being a noob, I 'll wait for the next version to come out. And I have another project to try to learn for the lab - virtual box. I'll probably need some help with that

_________________
Mepis11 & MX14 MoBo ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 CPU AMD Phenom II X4 945 PSU CORSAIR CX500 (CMPSU-500CX) RAM Crucial CT2KIT25664BA1339 HD WD5000AAKX Wireless EDIMAX EW 7128g


Wed May 09, 2012 5:37 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 26 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.